רפורמת אופק חדש בגני הילדים לא משרתת את הילדים!

הגורם שמכשיל את מאבק ההורים כנגד משרד החינוך בעניין הארכת יום הלימודים בגנים עד 14:00 הוא ההורים אשר אדישים לנושא, ואלה הם רוב ההורים. אם קבוצת המאבק הייתה גדלה כפי שהיא אמורה הייתה, משרד החינוך היה נותן לנו יותר מאשר כמה פירורים.

 מאת: עדי שטרסמן

הימים הראשונים למאבק

לפני שנה וכמה חודשים, כשבועיים לפני תחילת שנת הלימודים הקודמת, הופתעתי לשמוע שיום הלימודים בגנים העירוניים הוארך עד 14:00. לא קבלתי על כך הודעה רשמית. בני הצעיר עמד להתחיל גן טרום חובה והמחשבה על כך שהוא יבלה בגן שעות כל כך ארוכות בלי ארוחת צהריים זעזעה אותי. כתבתי על כך מיד בבלוג שלי ובפייסבוק והתחלתי לשמוע על הורים נוספים החושבים כמוני. בעזרת קשרים וירטואלים והודות לאתר "באופן טבעי", נוצר קשר ביני לבין אמהות נוספות כמוני, אשר אוספות את ילדיהן מהגנים בצהריים, ואשר התנגדו נחרצות לעובדה שמעתה הילדים יישארו חצי שעה נוספת בגן, וללא ארוחת צהריים.

הקמנו קבוצה בפייסבוק, כתבנו מכתבים לגורמים שונים במשרד החינוך וחשבנו מה לעשות. גילינו שאמא נוספת הקימה עצומה אינטרנטית וחיפשנו כמה שיותר הורים שיצטרפו אלינו. גילינו שהמצב בעייתי יותר מכפי שציפינו וששער הגן ננעל בפני הורים שמגיעים ב-13:30 לקחת את ילדיהם הביתה. כל הגננות בארץ קבלו הוראה מהמפקחות שלהן לנעול את שערי הגן בפני הורים שבאים לקחת את ילדיהם.

הרציונל להתנגדות שלנו

עד לפני כמה שנים, ילדים הלכו לגן עד השעה 13:00 בלבד. עם השנים הוארך יום הלימודים וכשבניי הגדולים היו בגני עירייה, הם שהו בו בתחילה עד 13:20 ובהמשך עד 13:30. זו שעה מספיק מאוחרת בשביל ילדים בגילאי 3 עד 5, להזכירם ללא ארוחת צהריים.

ההארכה עד 14:00 היא תוספת של 30 דקות ארוכות לשעה שגם כך היא מאוחרת מדי.

יש שאמרו: בסך הכול 30 דקות, על מה אתן מתרעמות? אבל 30 דקות אצל ילדים קטנים עייפים ורעבים זה המון זמן. ילדים צריכים לאכול בשעה מוקדמת יותר. המצחיק הוא שמשרד החינוך בעצם מסכים איתנו, רק שהוא כבול ברפורמה שהוא יצר. הם לא מודים בכך כמובן אבל העובדה היא שילדים בכיתות א-ב מסיימים ללמוד לכל המאוחר ב-13:30 וגם זה לא כל יום. גם משרד הבריאות חושב כמונו ועובדה היא שלפי הוראות המשרד, ילדים בגילאי 3-5 צריכים לאכול ארוחת צהריים בין השעות 12:15-13:00. הנחיות משרד הבריאות עודכנו רק ביוני 2012, באמצע שנה"ל הקודמת.

כמובן שגם ילדים שנשארים בצהרון ושאינם חוזרים הביתה בצהריים, צריכים לאכול בשעה סבירה. חלקם לא מגיע לארוחה החמה לפני 14:30! חלק מהילדים האלה זקוק למנוחה אמיתית ואף לשינה. איך הם ינוחו וישנו אם רק לקראת 15:00 הם מסיימים את ארוחתם?

מעניין שמסעדות באזורי משרדים הומות כבר בשעה 13:00 ואילו שם לא מדובר בילדים רכים שמזונם משמש להתפתחות וגדילה.

עדויות מהשטח

גננות בכל הארץ מדווחות על ילדים רעבים ועייפים. אמהות מספרות על ילדים עצבניים שלעתים מוותרים על הארוחה מרוב עייפות וסדר יומם משתבש.

מה עשינו במאבקנו

ביקשנו אישורים להוציא את ילדינו לפני הזמן, פנינו בעתירה לבג"צ אשר סבר שעלינו לפנות למאבק ציבורי. התראיינו בעיתונות, ברדיו ובטלויזיה, פנינו לח"כים ולעשרות גורמים ציבוריים בבקשה לעזרה. חלק מאיתנו קבל בשנה שעברה אישורים זמניים להוצאה מוקדמת והמתמידים שזכו לגור באזורים עם מפקחות אחדות, קבלו גם אישורים קבועים, אני ביניהם. אחרים לא קבלו אישור בכלל, גם לא זמני.

שלחנו המון מכתבים למשרד החינוך אך הם נענים בתשובות לקוניות. משרד הבריאות מתעלם מאיתנו. בתחילת הדרך, ניאות משרד החינוך להיפגש עימנו ובשנה שעברה נפגשתי ביחד עם חברתי לקבוצה, שירי ברד, עם מנכ"ל משרד החינוך ועם בכירות במשרדה.

קשה. קשה לאמהות אשר מדברות מתוך מניעים הקשורים בילדים שלהן להתמודד עם שיקולים מערכתיים, שחלקם לא ענייניים.

ילדים2

הגודל כן קובע

לצערנו, משרד החינוך מנצל את העובדה שאנחנו קבוצת מאבק קטנה. אמנם אנחנו מהווים קבוצה גדולה יותר ממה שהם יודעים והיא גדלה בכל יום עוד ועוד, אבל היא עדיין קטנה. הורים אשר המומים משעת היציאה מהגן ואשר אמורים לרשום את ילדיהם לשנה"ל הבאה לגן עירוני מצטרפים בימים אלה לקבוצה שלנו. אבל אנחנו עדיין לא מהווים קבוצה גדולה מספיק בכדי שמשרד החינוך יתקפל בפנינו. השגנו דברים, יש גמישות כלפי חלק מההורים, יצא חוזר מנכ"ל המאפשר הגמשה בשעות לילדים הקטנים ביותר בתחילת שנה"ל אבל כל זה ממש לא מספיק. אני לא מבינה איך לא קרה שכל ההורים חברו לקבוצה שלנו. הרי טובת הילדים היא הדבר שעומד מול העיניים. אנחנו פועלים לטובת כל הילדים, אלה שיוצאים הביתה כמו גם אלה שנשארים בצהרונים. האם העובדה שילדים הם גזע סתגלן ושורד משכיחה מליבות כולם שהישרדות היא תוכנית ריאליטי בטלויזיה ולא מטרה רצויה לילדים קטנים? האם אנחנו רוצים שילדים יסתגלו לאכול כריכים עד השעה 14:00 ויותר מאוחר, רק בשביל לשרת את רפורמת אופק חדש?

מהי רפורמת אופק חדש?

הארכת יום הלמודים בגנים עד 14:00 היא תוצאה של רפורמת אופק חדש. איני בקיאה בכל סעיפי הרפורמה ואיני מודעת לכל ההשלכות שלה. מה שמעניין אותי כאימא הוא העבודה שמישהו בחר לעשות רפורמה במערכת החינוך על חשבון הילד שלי. מישהו חושב שאפשר להשאיר ילד עד השעה 14:00 בתוך מבנה של גן בלי לתת לו ארוחת צהריים. מישהו חושב שאסור לי להוציא אותו ב-13:30 כדי לתת לו לאכול. שער הגן נעול ואסור להוציא את הילדים. פעם זה היה ככה גם בבתי היולדות ולשמחתי אמהות כבר מזמן לא צריכות אישור כדי לשהות עם התינוקות שלהן לידן אחרי הלידה. ובכל זאת, יש אדישות שבשבילי היא בלתי ברורה לחלוטין, לנושא של הרפורמה בגן וההשלכה על הילדים.

לא משנים תרבות במחי רפורמה

אתם יודעים כמה פעמים שמעתי את העצה הבאה? "אם הילד עייף ולא אוכל טוב בצהריים, שיאכל ארוחה חמה בערב. יש מדינות רבות שבהן הארוחה החמה היא בערב". כך, מישהו חושב שאפשר לשנות תרבות אכילה שלמה בהינף יד המנסחת רפורמות. בארץ לא נהוג לאכול ארוחות חמות בערב. אנחנו לא אמריקה. ובכלל, האם ארה"ב היא המודל שלנו לנושא תזונה?

יהיו עוד רפורמות, ויש חוק יום חינוך ארוך שעוד לא מיושם

ארוחת הצהריים מבחינתי היא רק היבט אחד של הסיפור. בעיניי, ילד קטן לא צריך להיות כל כך הרבה שעות מחוץ לבית. ילדים יכולים להיות במסגרת חינוכית כמה שעות אבל אף אחד לא ישכנע אותי שעדיף לילד להיות בצהריים עם חברים ולשהות בצהרון, לאכול שם ולהמשיך עוד כמה שעות פעילות. כשמדובר במשפחה שמתפקדת בצורה תקינה, ילד צריך לחזור אחרי כמה שעות הביתה. לשולחן האוכל בבית, לאוכל ביתי, למיטה או למשחקים/טלויזיה באווירה שקטה ורגועה.

אני יוצאת להגנתי לשמע הביקורת שלכם

אני כבר שומעת באוזניי את הביקורת ותנועות הביטול של חלק מכם אשר חושבים שאני מפונקת וכי במציאות שבה שרוב ההורים עובדים שעות ארוכות, הילד לא יכול להיות בבית בצהריים. אתם צודקים לגמרי. לא בעובדה שאני מפונקת כי אני לא. אני עשיתי את הבחירות שלי עם הסכמה לויתורים והחיים סידרו כך שזה יתאפשר לי. לא לכולם זה מתאפשר וגם לא כולם רוצים בכך. יש משפחות בהן שני ההורים עובדים קשה מחוץ לבית. אני יודעת את זה ומבינה. ולכן אני בהחלט חושבת שהמדינה צריכה לסבסד את הצהרונים ולא להפיל את כל העלות הגבוהה על ההורים.

אבל גם כשילד נמצא בצהרון, הוא צריך לאכול בשעה מוקדמת, בדיוק כמו ילדים שהולכים לגנים פרטיים או כמו ילדים שהולכים לבית ספר. לא מאוחר יותר מכל אלה. גם ילד שנמצא בצהרון צריך להתחיל את המנוחה שלו בשעה סבירה ולא בשעה כל כך מאוחרת.

ילדים1

אני את דרכי במאבק סיימתי ככל הנראה

ילדי הקטן גומר השנה גן חובה ובשנה הבאה כשילמד בביה"ס, יחזור בשעה מוקדמת יותר מאשר השנה. אחריו אין לי עוד ילדים. ובכל זאת הנושא עדיין מציק לי. אני גם מוטרדת מהעובדה שיחליטו לפתע להחיל את חוק יום חינוך ארוך והוא יצטרך להישאר בביה"ס עד 16:00.

קבוצת המאבק "גן סגור" לא סיימה את תפקידה וראשיה ממשיכים לפעול מתוך אמונה בצדקת דרכם. לשמחתי מצטרפים כל העת הורים נוספים לקבוצה בפייסבוק אשר שם פועלת הקבוצה. אשמח אם תצטרפו גם אתם, תרתמו למאבק למען הילדים שלכם ותגדילו את כוחה של הקבוצה.

באופן אישי קשה לי להיפרד מהמאבק אבל בקרוב זה ייעלם מחיי. המעניין הוא שכמה שעות אחרי פרסום תוצאות המדגם לבחירות האחרונות לכנסת, חלמתי שאני מדברת עם מס' 2 ברשימת "יש עתיד". בחלום, אני מספרת לדמות שמוחי דמיין, את כל קורות המאבק, בתקווה שמישהו ישים קץ לאבסורד הזה.

קבוצת "גן סגור" בפייסבוק: http://www.facebook.com/groups/246296722082457/?fref=ts

העצומה שלנו: http://www.atzuma.co.il/ofeksatum

האתר שלנו: http://gansagur.blogspot.co.il/

הנחיות משרד הבריאות בעניין שעות הזנה בגיל הרך (נספח 7) http://www.health.gov.il/PublicationsFiles/eatandgrow.pdf

עדי שטרסמן
עדי שטרסמן

פורסם ע"י

אמא לארבעה הכי מקסימים בעולם. חיה ונושמת רשתות חברתיות. עורכת תכנים ויועצת אסטרטגית. אוהבת לבשל, לקרוא המון ולארח. לא מפסיקה לכתוב, וחייבת פעם בשבוע, גם בחורף, להגיע לים. מכורה להסתובבויות בחנויות עיצוב ובחנויות וירטואליות. בטוחה שביום ממוצע יש יותר מ 24 שעות וששינה ופחמימות זה לחלשים. מחזיקה 2 קבוצות פייסבוק על חינוך והורות. מייעצת להורים. מתווכחת עם מורים. ובסך הכל את כל היתר אתם יכולים לקרוא כאן. חפש

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s