באמת באמת זה אחד הדברים היחידים שהיו חסרים לי כאמא צעירה. לא משחקים ולא שכלולים, פשוט שקט נפשי להבין שהילדים שלי ינקו מספיק. על אמהות, הנקה ולחצים חברתיים
את מניקה? למה? אני חושבת שזאת היתה אחת השאלות ששמעתי הכי הרבה פעמים (טוב נו, אולי ה"שמנת או רזית" היא השאלה הכי נשמעת וזו מיד אחריה). אני מתארת לעצמי שגם אמהות שבחרו לא להניק שמעו את השאלה ההפוכה עשרות פעמים והרגישו צורך להגן על ההחלטה שלהם או להתנצל "לא היה לי חלב" או להפך "נוח לי להניק" למעשה לא משנה מה בחרת כאמא הנקה תהפוך לאישיו ולשיחה.
מסתבר שהנקה היא אחד הנושאים הרגישים ביותר אצל אמהות. לא ברור לי אם מדובר באוכל או שאולי הנקה מעלה את השאלה איזו אמא בחרת להיות, כמה את משקיעה בתינוק או בעצמך והאם את ממהרת לחזור לעבודה? אני לא בטוחה מה בהנקה גורם להתלבטות כמו שאני יודעת שזה תמיד שם. עובדה כל כתבה או טור שכתבתי בענייני הנקה גררו תגובות לא פשוטות וכעס או התלהבות.
אם היה מדובר בשיח אמהות בלבד הייתי מניחה שהנושא הוא פשוט שיחת גינה חשובה, אבל הנקה היא נושא שעולה בכל מקום, מרפאה, טיפת חלב ופורומים מקצועיים. מדובר לא רק בנושא רגיש אלא גם באחד הנושאים הסובלים מבורות וחוסר ידע, אפילו בטיפת חלב פגשתי אחיות שניסו להסביר לי למה כדאי לי להפסיק להניק ובכלל "התינוק צריך גם בקבוק". בורות, מיתוסים וגם ניסיון כולם מתערבבים למערכת לחצים על האמהות.
לפני ששופטים כדאי להכיר את הנתונים. ארגון הבריאות העולמי (WHO) שישראל חתומה על האמנה שלו, קבע כי הנקה היא התזונה הנכונה והטובה ביותר לילדים עד גיל חצי שנה ואח"כ שילוב הנקה עם טעימות ואוכל עד גיל שנתיים יעניקו לתינוק את האפשרות הטובה ביותר להתפתח. את זה לא אני אומרת, זו החלטה של ארגון הבריאות העולמי אבל איך מניקים כשלא ברור אם יש מספיק חלב או אם התינוק לא עולה במשקל בצורה מספקת או לפחות מספקת את אחות טיפת חלב?

אם הייתם שואלים אותי כשהילדים שלי היו קטנים "איך יודעים שיש מספיק חלב?" הייתי עונה לכם לספור חיתולים מלאים, לשקול לפני ואחרי הנקות ובעיקר להתחיל לסמוך על עצמכן. אבל זה כנראה לא עובד ככה. עובדה 90 אחוז מהנשים מנסות להניק לאחר הלידה אבל האחוזים יורדים באופן דרמטי ואת ההנחיות של משרד הבריאות העולמי, להנקה מלאה עד גיל 6 חודשים ממלאות רק 18 אחוזים. נכון שהסיבה היא הרבה פעמים חזרה לעבודה אבל נשים רבות מדווחות גם על קושי לדעת אם התינוק אכל מספיק, הוא שבע ואולי החלב לא מספיק לו ללילה.
אני חושבת שההמצאה של חברת הסטארט-אפ 'בראדלי אנד לוקה' ה MilkSense. היא גאונית ולא תשמעו אותי אומרת את זה על גימיקים רבים לתינוקות. ולא- ממש לא ביקשו ממני להמליץ על המוצר אני ביקשתי לקרוא עליו חומר כי בעיני כל מה שיכול לעזור לאמהות להירגע ולהתמודד עם הלחצים המיותרים החברתיים, מבורך.
המילקסנס גאונית בעיני כיוון שהיא מאפשרת להורים להירגע ולהבין מה כמות החלב שהתינוק ינק. אני מודעת לכך שאנחנו חיים בעולם שונה וגידול ילדים מורכב משהיה לפני 30 שנה. אין יותר משפחה תומכת ואת התמיכה מקבלים הורים ברשת החברתית או במוקדי שבטיות וירטואלית. יש צורך לקבל חיזוקים חיצוניים ואת אלה לא ניתן היה לקבל עד עכשיו בנושא הנקה.
המכשיר המאפשר בדיקת כמות חלב שהתינוק ינק תוך 10 שניות הוא למעשה מעין מרגיע רציני להורים החדשים וגם הוותיקים. החיסרון הגדול שלו הוא המחיר, לא ממש זול אבל מצד שני כשהורים משקיעים כסף באוניברסיטה משוכללת (במקום שמיכה) בסט מצעים מהודר (שלא ממש מעניין את התינוק) או בכל מיני מותגים מצפצפים, 700 שקל הם כנראה משהו הגיוני.
איך זה עובד? מניחים את המכשיר על השד לפני ההנקה ואחריה למספר שניות ועל הצג מופיע כמות החלב אותה התינוק ינק. פשוט, מהיר ובעיקר בעיקר מרגיע ומאפשר הבנה שאת יכולה לסמוך על עצמך ולא על כל מה שמייעצים לך.
באמת באמת זה אחד הדברים היחידים שהיו חסרים לי כאמא צעירה. לא משחקים ולא שכלולים, פשוט שקט נפשי להבין שהילדים שלי ינקו מספיק
כתבות נוספות שלי על הנקה:
התמונה משקרת? הטים מגזין מעלה תמונה של אישה מניקה ילד בן 3
גלידת חלב אם– הבדיחה על חשבוננו?
רוצים קופון לחלב אם?