תיפוף גוף, ילדים ומה שביניהם

תוכנית חדשה בערוץ הופ "מדינת המקצבים" עם חבורת טררם ובמקביל שיעור חדש אצלנו בבית הספר גרמו לי ללכת ולברר מאיפה נולד הטרנד החדש – תיפוף גוף 

השנה גיליתי במערכת השעות של האמצעי מקצוע חדש "תיפוף גוף" . כאמא מתעניין ההחלטה היתה לברר מה העניין. באופן מפתיע התברר שמדובר בטרנד חדש, עם יתרונות רבים ואפילו תוכנית טלוויזיה בנושא מושקת בימים אלו בהופ. כנראה שלא סתם תיפוף גוף ותיפוף ירוק הפכו לטרנד. הם לא זקוקים לשום דבר מיוחד ולעומת זאת מאפשרים לילדים להתחבר למקצבים, לגוף, לקצב ובעיקר להביע עצמם

אז מה זה תיפוף גוף?

בטררם מסבירים שילדים מטבעם הם יצורים אנרגטיים. כל היום הם מחפשים אפיקים שונים להוציא את אותן אנרגיות אינסופיות העצורות בהם, אם במשחקי ריצה או כדור למיניהם, בריקוד, שירה, קפיצות או סתם התרוצצות בחצר. נגינה ריקוד ותיפוף הם אמצעי נהדר לתיעול האנרגיה של הילדים לאפיקים יצירתיים המפתחים גם את הדמיון וכמובן את הקואורדינציה.

התיפוף על הגוף היא שיטה עתיקת יומין ליצירת מקצבים ומוזיקה ללא כלי נגינה קונסרבטיבים. בסדרת פעולות מהנות, הילדים חוזרים על משפטים מוזיקליים ומתופפים אותם על גופם, מה שגורם לגוף להתעורר ומכניס את המוח למצב ריכוז גבוה, המפתח גם את הקואורדינציה של הילד. סדנאות קצב ותיפוף על הגוף בקבוצה מוסיפים לילד את אלמנט התיאום, האחידות וההקשבה לאחר. בנוסף, הפעילות גורמת הנאה רבה וכיף גדול לכל מי שמתנסה בה, גדולים כקטנים.

ומה זה תיפוף ירוק?

כלי נגינה הוא בעצם כל דבר שיש לו צליל כשפורטים עליו, כשמקישים עליו או נושפים לתוכו. נסו ליצור לעצמכם מערכת תופים רק מכלי מטבח, חומרים ומוצרים שנמצאים בחוץ בסביבת ביתכם, ברחוב או בחצר ומכל מיני דברים שנמצאים בבית. בלהקת טררם יש הרבה דוגמאות כאלו , הגדול והבולט שביניהם הוא ה"צינופון" , כלי נגינה ייחודי ומרשים שמככב במופעי להקת טררם ושנוצר אך ורק מצינורות פלסטיק שנמצאו זרוקים לצד הדרך.

תיפוף גוף בתוכנית חדשה של ערוץ הופ
תיפוף גוף בתוכנית חדשה של ערוץ הופ

לדברי לילך מוסרי קורן, מאמנת ומנחת קבוצות בתחום הפרעות קשב וריכוז: "אם ילדיכם אובחן עם הפרעת קשב, חשוב מאוד לשלב פעילות ספורטיבית קבועה בחייו. מחקרים מראים כי באמצעות הספורט משפר הילד לא רק את הכישורים החברתיים שלו אלא גם את הדימוי העצמי הנמוך ואת הקואורדינציה, מהם סובלים לרוב ילדים אשר לוקים בהפרעות קשב וריכוז".

מוסרי קרן מסבירה: "הורים לילדים עם הפרעת קשב מתלוננים לא פעם כי בתחום הלימודים ילדיהם סובלים מקושי רב בהתארגנות, ניהול זמן לקוי וחוסר יכולת ליישם משמעת עצמית הנדרשת ללמידה אינטנסיבית. קשיים אלה אינם באים לידי ביטוי בעיסוק בספורט, שם ילדים אלה מתגלים כספורטאים מצטיינים, בעלי יכולת התמדה באימונים ואימוץ משמעת מופתית. הדבר אינו מפתיע היות והספורט מעניק לילדים הללו שגרה קבועה לה הם מאוד זקוקים אך בעיקר מאפשר להם דרך בריאה ויעילה לפרוק את הזעם, התסכול והכישלונות שאותם הם מרבים לחוות בבית הספר. במקרים רבים, אנו מבחינים כי אותו ילד " חסר פוטנציאל" מתגלה כספורטאי מצטיין ויש לכך השפעה מרחיקת לכת על בניית הדימוי העצמי שלו. ההצלחה בספורט מובילה ישירות לשיפור בהערכה העצמית ולעלייה בביטחון העצמי".

"לאחרונה אנו מקבלים יותר ויותר חיזוקים מכיוון המדע והמחקר לקשר בין פעילות ספורטיבית להקלה על הסימפטומים של הפרעת קשב. הפסיכיאטר הנודע, ג'ון רייטי שם דגש ייחודי בספרו "הניצוץ" לחשיבות של פעילות ספורטיבית קבועה עבור אנשים עם הפרעת קשב. בספר זה מציג רייטי מחקרים המצביעים על קשר מדהים בין פעילות גופנית להשפעה על מוחנו".

טיפים של לילך מוסרי קרן לפעילות גופנית:

  1. בחרו את הפעילות הספורטיבית בהתאם לרצונו של הילד– יש לזכור שילדים עם הפרעת קשב נוטים להשתעמם מהר בעיקר בפעילות שנכפית עליהם. לכן יש להתייעץ עם ילדיכם לגבי הפעילות הספורטיבית הרצויה בעיניו( ולא בעיניכם). הדרך המומלצת היא להירשם בתחילה לכמה שיעורי ניסיון ולראות דרך ניסוי וטעייה לאיזה חוג ילדכם הכי מתחבר. הבחירה בספורט יחידני או קבוצתי תלויה לגמרי באופיו של ילדיכם ולכן זוהי לגמרי בחירה סובייקטיבית.
  2. חשוב מאוד לעשות תיאום ציפיות לפני ההרשמה לחוג– אתם מכירים את ילדיכם בצורה הטובה ביותר ולכן עליכם להכינם מראש לקשיים הצפויים להם בחוג שבחרתם. לדוגמא, ילדים בחוג כדורגל וכדורסל עלולים לחוות  קושי בעמידה  בתור בין תרגיל לתרגיל , חיכוכים מרובים עם חברי קבוצתם  ותגובה קיצונית להפסד . דווקא בשל כך, רצוי שילדיכם יהיו מודעים ומוכנים מראש לקשיים העומדים בפניהם ולדרכי פתרון מומלצות וכך ההתמודדות תהיה קלה יותר.
  3. ראו את המאמן כשותף לדרך– אני מאמינה בכל ליבי כי אין להסתיר את הפרעת הקשב של ילדיכם מהמאמן או מהגורמים האחרים במערכת.  דווקא הבנת הסימפטומים תגרום לאמפתיה גדולה יותר וישנם מקרים מדהימים של מאמנים שהפכו שותפים לדרך עבור ההורים ועזרו להעלות את ילדיהם למסלול ההצלחה.
  4. פעילות ספורטיבית בכל מצב– ישנם ילדים עם הפרעת קשב שלא מעוניינים בשום אופן להצטרף לחוג ספורט כזה או אחר למרות תחינותיהם של ההורים. במצב זה, ישנן אופציות ראויות לגמרי לפעילות ספורטיבית ביתית. ילדים צעירים יכולים להתחבר לטרמפולינה, מסלול מכשולים מאולתר שניתן לארגן, שק אגרוף ואפילו ריקודים מקפיצים. כל פעילות כזו היא מבורכת ולכן רצוי שלא להיכנס למאבק כוחות מיותר בו כל הצדדים יוצאים מופסדים.
  5. שלבו למידה עם הפעילות הספורטיבית– לא רבים יודעים אך קיים סגנון למידה תנועתי!!! כאשר ילדיכם מתקשים לשבת ללמוד בחדרם, אפשר לשלב למידה דווקא דרך תנועה. למתאמנים שלי בעיקר הבנים,  אני

 תיפוף גוף הוא דרך לפעילות גופנית מעניינת בבית, אפילו מול הטלוויזיה. ממליצה לחפש את התוכנית החדשה מדינת המקצבים, שהיא שיתוף פעולה מעניין של ערוץ הופ! וקבוצת טררם! התוכנית מתמקדת בהכרת מקצבים הנוצרים מתיפוף על פריטים שונים הנמצאים בבית ובסביבת הילד. הילדים נחשפים  למקצבים שונים ופוגשים דמויות צבעוניות ממדינת המקצבים. החברים החדשים  מגיעים מארצות שונות והם ״מנגנים על כל דבר שבעולם .

הילדים צופים בחבורה הצבעוני ורואים קטע תיפוף ואח"כ מגיע תורם ללמוד כיצד באמצעות אביזרים בבית- פח, מטאטא, בקבוק, סיר וכל דבר פשוט שיש בבית ניתן להפיק מוסיקה, ומקצבים מגניבים.

את הסדרה מלווה "בוגי", קים גורדון מלהקת טררם , דמות כייפית וקופצנית שבכל פרק מוצאת שימוש חדש, מוסיקלי ותנועתי לחפץ שניתן למצוא בכל בית.

פורסם ע"י

אמא לארבעה הכי מקסימים בעולם. חיה ונושמת רשתות חברתיות. עורכת תכנים ויועצת אסטרטגית. אוהבת לבשל, לקרוא המון ולארח. לא מפסיקה לכתוב, וחייבת פעם בשבוע, גם בחורף, להגיע לים. מכורה להסתובבויות בחנויות עיצוב ובחנויות וירטואליות. בטוחה שביום ממוצע יש יותר מ 24 שעות וששינה ופחמימות זה לחלשים. מחזיקה 2 קבוצות פייסבוק על חינוך והורות. מייעצת להורים. מתווכחת עם מורים. ובסך הכל את כל היתר אתם יכולים לקרוא כאן. חפש

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s