סדרת טיפים שתעשה לכם סדר בחופש. כתבה שנייה בסדרה של "אמאלה חופש גדול" שמנסה הבין למה אנחנו הופכים לקציני בידור של הילדים שלנו ולמה החופש הגדול כל כך מאיים
לפני כמה שנים טענתי באחת מתוכניות הבוקר כי החופש הגדול וחודשים יולי אוגוסט סובלים מיחסי ציבור גרועים אצל ההורים. האמירה גרמה להרמת גבות, הרי החופש הגדול פשוט מלחיץ רק כלכלית ולא קשור להורות שלנו.
לדעתי ומקריאה קצרה בפייסבוק, החופש הגדול מאיים הוא מעין סיוט כזה של הורים. כמו שמאימים על ילד אם לא תאכל יבוא שוטר, כך על ההורים – אם תמשיך ככה יבוא החופש הגדול. והוא באמת מגיע, בדיוק עשרה חודשים אחרי תחילת השנה. הוא תמיד כאן ותמיד מצליח להשאיר את ההורים מאוכזבים מהמהירות שהוא שוב הגיע וחסרי אונים מהמחשבה איך לבדר את הילדים. אני לא יכולה להתווכח עם הקושי שמעלה החופש הגדול הקשור בעיקר לפער בין ימי החופשה של הילדים שלנו לימי החופשה שלנו, שנגמרו אי שם באמצע השנה, כשהילד היה חולה, הדודה חגגה מסיבת ברית או שסתם הייתם צריכים יום חופש לשפיות 🙂
אבל החופש הגדול כאן ועם החופש מגיע משפט אחד שמצליח להרעיד כל אמא ולאיים על השלווה המשפחתית – “אמא, משעמם לי”.
מעניין שהמשפט הזה, משעמם לי, מגיע כולו בהתניה לאמא – “אמא, משעמם לי”. שמעתם פעם ילד אומר “אבא, משעמם לי”? אני לא שמעתי. ואולי, אולי הוא כן נאמר אבל אבות מתייחסים לכך בקצת פחות רצינות. לאמהות משפט הזה נופל על מקום לא ברור של דאגה. משעמם לילד? אולי אני לא עושה מספיק? משעמם לילד? וכאן מגיעות אוסף של הצעות כמו אולי תלך לחבר? לחברים? סרט? אוכל? מעניין שאף אמא לא חושבת להניח לילד שלה שישתעמם קצת, מה יקרה? אמהות הופכות למכונה ליצור אטרקציות ולכתבניות לו”ז צפוף של אירועים. מהבריכה , לסרט. מסרט לסדנת אפיה ומשם למסיבת פיג’מות. הנה עברנו עוד יום אחד גדוש ומלא בפעילויות. רק שהילד לא ישתעמם.
למה משעמם להם?
כמו תמיד גם בזה אנחנו ההורים אשמים 🙂 קשה לצפות מילדים לדעת להפעיל את עצמם כאשר אנחנו, כבר מגיל צעיר, ממלאים את הזמן שלהם בהפעלות ובעשיה. אנחנו עסוקים בפיתוח משהו – פיתוח המוטוריקה העדינה, הגסה, מיומנויות חשבון, דמיון, הכנה לגן ומיומנויות מים. ולכן , כשאנחנו משאירים אותם רגע אחד לבד, בלי לנסות לפתח משהו אנחנו מתפלאים שמשעמם להם. שימו לב שילדים כבר לא מבלים בבריכה – הם מפתחים מיומנויות נשימה ומים. נגמר עידן השכשוך בבריכה סתם, כיוון שהיום יש חוגים.
ילדים כבר לא מציירים או אוספים גרוטאות ויוצרים משהו לא ברור, הם הולכים פעם בשבוע, בשעה היעודה לחוג אומנות עם מיטב החומרים. כשפתאום יש קצת זמן פנוי בין חוג האפייה בשמרים לדיווש על אופנים אנחנו מתפלאים שמשעמם להם.
סתם משעמם?
מה הוא מתכוון לומר לנו במשפט משעמם לי? האמירה משעמם לי לא תמיד פשוטה ולפעמים מאחוריה עומדים דברים נוספים. לפעמים באמת מדובר בילד שלא יודע מה לעשות עם הזמן הפנוי שלו. הוא לא רגיל להיות לבד ואין לו מושג מה לעשות כשלא אומרים לו בדיוק מה עושים. כשילד רגיל להצפה ולגירויים רגע לבד יכול להיות באמת מפחיד.
הילד באמת משועמם? לפעמים לא מדובר בכך שהילד באמת משועמם אלא דרך שלו לומר שהוא רוצה להיות איתנו, דרך להשיג תשומת לב הורית. כדאי לשים לב האם ” משעמם לי” נאמר הרבה פעמים ובעיקר מה התגובה שלנו לכך. האם אנחנו נבהלים? עוזבים את הכל ורצים לספק לילד תעסוקה.
שעמום הוא גם דרך לומר “קשה לי”. כשילד מבצע משימות קשות, לדוגמה בבית הספר או משימות הקשורות ללימודים, לפעמים המשעמם היא דרך לומר קשה, אני לא לגמרי מבין או מצליח.
אם באמת מדובר בשעמום, כלומר הילד רגיל כל הזמן שיפעילו אותו וידאגו שסביבו יהיו משחקים פעילויות ויצירה, אז זה בסדר – אפשר לתת לו להשתעמם קצת. טוענים שמהשעמום יוצאים הדברים הטובים ביותר. בלי להשתעמם ילדים לא חושבים ולא מנסים ליצור. בלי להשתעמם קשה להבין מה אני אוהב באמת.
אז מה עושים עם השעמום?
אנחנו מחפשים תמיד מה עשות עם הבעיה, אבל לא תמיד אפשר לעשות משהו שיעזור נקודתית. לפעמים צריך סתם שינוי גישה . כדאי להפסיק לשם התחלה, לנהל את הילד. תנו לו להתנהל לבד. גם כאשר משחקים עם ילדים צעירים תנו להם לבחור את המשחקים ואל תעירו כל הזמן. בגן המשחקים ניתן לראות את ההתערבות ההורית: הורים מציעים לילד מתי לשחק בחול ומתי להתנדנד. גם כשבאים חברים יש נטייה להורה להציע הוא במה לשחק, מה לעשות ומתי לאכול.
כדאי להתחיל ליצור זמן שבו הילד משחק לבד או נמצא לבד (כשאנחנו בסביבה). גם אם שיש לכם עכשיו המון זמן להפעיל את הילד שבו ותקראו עיתון או ספר ותנו לו קצת לחפש מה לעשות.
טלוויזיה היא כידוע מפלטם של המשועממים. תצהירו על ימים ללא טלוויזיה. על ימים של שעמום. תתפלאו כמה דברים אפשר להספיק בלי לפתוח את הקופסה השחורה הזאת.
חיזוקים ועוד חיזוקים
יש להורים נטייה לפעמים לחזק ממקום שלילי – איזה יופי שהיום לא השתעממת.
נסו לחזק את הילד בצורה חיובית: ראיתי שבילית מאד יפה היום או אני חושב שהיה לך מעניין במשחק היום.
למקומות האלה כדאי לחזור כשהילד טוען שמשעמם לו. אתם יכולים להזכיר לו את הפעילות שעשה לפני כן: ראיתי שבשבוע שעבר מצאת ספר / משחק ומאד נהנית.
כמובן שאי אפשר לסיים בלי המשפט הפולני האמהי: “מעניין איך לי אף פעם לא משעמם…”