סיור מוזאון תל אביב בתערוכה חדשה של אנדי וורהל
בין אירועי חנוכה לילדים ניתן למצוא כמה דברים איכותיים באופן מיוחד ומעניינים. אחד מהם הוא התערוכה החדשה שנפתחה השבוע במוזאון תל אביב לאמנות.
התערוכה נקראת "אנדי וורהול: ציור של צעצוע" מוקדשת כולה לסדרת עבודותיו של האמן משנת 1983, המיועדות כולן לילדים. מדובר ב- 86 יצירות מתוך אוסף מוגרבי המשלבים ציור והדפס ומבוססים על צעצועים שהאמן אהב לאסוף. למעשה אתם צוללים חזרה בזמן לתקופת הילדות ולמשחקים ולציורים משמחים וצבעוניים.
התערוכה מציעה מגוון רחב של פעילויות והתנסויות ציוריות בעזרתן יוכלו הילדים להכיר את המאפיינים העיקריים של עבודתו של וורהול – צבעוניות עזה, עבודה בשכבות של קו וכתם, שיכפול של דימויים – ולשאוב ממנה השראה.
במקביל לתערוכה מופעלת סדנת הדפס רשת בנושא צעצועים. אנחנו ניסינו את הסדנה, המאפשרת הדפסה עצמית, לפי טכניקה המוסברת במקום. בן ה 7 הצליח לבדו לייצר הדפס, למרות הטכניקה הדורשת קצת עזרה. גם אחותו שלא תמיד שמחה לפעילויות יזומות, נהנתה ובילתה שעה בסדנה, גוזרת מדפיסה ונהנית מאד.
אם אתם מתכננים להירשם לסדנה כדאי לרשום ילדים מגילאי 7-8 ולא צעירים יותר, כדי שלא יחוו תסכול בציור ובגזירה. בסדנה התבקשו הילדים להביא צעצוע אהוב עליהם ואותו הם יציירו וידפיסו בסדנה. הסדנה עצמה הצבועה בצבע כסף – בדומה למראה של הסטודיו של אנדי וורהול -"הפקטורי" (בית החרושת) בניו יורק. כל אלה מעניקים בהחלט תחושה של עשייה וקסם.
הסדנה מיועדת לילדים בלבד ללא הורים. יש בכך יתרון גדול כי מניסיוני ומעבודתי עם הורים, קל להורה למנוע מהילד יצירתיות והדרישה ההורית להצטיין או "לעשות בדיוק" רק מונעת מהילדים לנסות או שהילד דורש מההורה לעזור לו. יש כאן מקום מעניין של התנסות ביצירה רק של הילד ולהורה נשאר להתלהב מהתוצאה, גם אם היא לא הכי מדויקת
לצד הסדנה והציורים במתחם, מופעלות תחנות פעילות אינטראקטיביות נוספות
עבודה עם חותמות של ידוענים: מרלין מונרו, מיק ג'אגר, ג'ון לנון וליז טיילור, שאיתן יוכלו הילדים להדפיס וליצור שכפולים של דימויים. חייבת לציין כי המבוגרים עצמם שקעו לגמרי במשחק עם חותמות וצביעת הדמויות ברוח אנדי וורהול. אין מה לעשות האווירה המזמינה והתחושה שניתן להיות אומן לרגע, כנראה משפיעה על כולם.
פינת ספרים על וורהול ומשחק עם הצעצועים שמופיעים ביצירות
פינת האזנה ל"סיפורו של וורהול" שתהווה היכרות עם עולמו המיוחד. מתאים במיוחד לקטנים יותר שמתקשים לקרוא ולעקוב אחרי סיפור חייו הכתוב על גבי הקירות.
משחק התאמה של כתם וקו על שולחן אור
ציור דיוקן על גבי צללית שחורה
פינת "סופרמרקט": בה יוכלו הילדים להכיר את עולם הדימויים של וורהול המתבסס על מוצרים יום יומיים כמו בקבוק הקוקה קולה, מרק קמבל. זה אולי נשמע לקטנטנים אבל שוב גם בני העשרה נהנו ומצאו את עצמם מציירים וצובעים.
שרה ריימן שור, אוצרת התערוכה "אנדי וורהול: ציור של צעצוע" מסבירה: "אוסף הצעצועים של וורהול הפך למקור השראה עבורו. הוא בחר את הדימויים שהופיעו על גבי אריזות הצעצועים ויצר מהם ציורים, וכך מצאו עצמם רובוט, כלב, קוף, ליצן, דג וצעצועים אחרים מופיעים על קירות הגלריה. התערוכה מציעה לילדים הזדמנות להתבונן בצעצועים של פעם, להכיר את האמן אנדי וורהול ואת עולמו האמנותי, ולהורים היא מציעה זמן איכות של פעילות משותפת עם הילדים בהשראת האמנות".
אני חייבת להדגיש שאמנות מאפשרת דיאלוג שונה בין הורים וילדים. ליצירות אמנות יש קסם ושפה אחרת ויציאה למוזאון זוהי הזדמנות להשאיר לרגע את השגרה והמרוץ היומיומי השוחק בצד ולטייל בין יצירות אמנות וליהנות. נסו לאמץ את המשפט "באמנות, כמו באמנות, אין דבר כזה שאין דבר כזה" ונסו ליישם אותו גם על היחסים בינכם- הורים וילדים. במוזאון הכל אפשרי.
וכמה מילים על האומן המיוחד הזה, שגם במראהו היה מיוחד:
אנדי וורהול, מחלוצי תנועת הפופ ארט האמריקאית, משפיע באופן מכריע על הסצנה האמנותית עד היום, באמצעות רעיונותיו והפרקטיקה האמנותית שלו. עבודות אייקוניות של וורהול, כגון: בקבוק הקוקה-קולה ודיוקנאותיהם של מרילין מונרו, ליז טיילור ואלוויס פרסלי נחרתו בזיכרון של כולנו ומעידים בין השאר על תגובתו לתרבות הצריכה והקסם של וורהול מתהילה, זוהר ומפרסום.
ב-1982 הוזמן אמן הפופ הנודע אנדי וורהול על ידי סוחר האמנות השוויצרי (ברונו בישופברגר) לצייר סדרת ציורי ילדים בנושאי צעצועים. וורהול שהיה בעל אוסף גדול של צעצועים וספרי ילדים שאסף מאז היותו ילד, התלהב מההצעה ונרתם לעבודה במלוא המרץ. האמן שנודע בכך שנהג לשכפל בעבודותיו דימויים כגון בקבוקי קוקה קולה וקופסאות מרק הקמבל, צייר כל צעצוע מספר פעמים תוך שימוש בצבעים חזקים ובטכניקה המשלבת ציור והדפס.
ועוד כמה מילים:
אם אתם במוזיאון גשו לאגף החדש וצפו ביצירה המקסימה לוזיטנה של ג'ואנה ושקונסלוש. מדובר במעין תמנון בד ענקי, עשוי מחומרי טקסטיל שונים, שמקורם ספורטוגל ובישראל. מדובר על סריגה, קורשה, טלאים, פוליאסטר והכל מחובר בכבלי פלדה לתקרה ולקירות. הילדים נהנו וגם אנחנו מהצבעוניות ומהצצה לחדרים נוספים בהם יצירות אמנות מעניינות. הגדולים יותר נהנו מאד מסרט שנקרא אינורט, בחדר העליון.
מוזיאון תל אביב לאמנות: שד שאול המלך 27, תל אביב, טל: 03-6077020. שעות פתיחה: יום ראשון – סגור; ימי שני ורביעי: 10:00 – 16:00; יום שלישי וחמישי: 10:00 – 22:00 שישי: 10:00 – 14:00; שבת: 10:00 – 16:00